Želeli ste da znate: Život na Marsu

14.oktobar u 22:30

Serijal “Želeli ste da znate: Život na Marsu” predstavlja napeto istraživanje Curiosity rovera na Marsu, kao i otkriće sivog praha nakon prvog bušenja površine planete.

Jednočasovni special debitovao je samo dva dana nakon što je agencija NASA objavila da je Curiosity pronašao kratkotrajne poraste koncentracije metana u marsovskoj atmosferi. Naučnici upozoravaju da ovo ne znači da metan dolazi od oblika života.
Discovery kanal tvrdi da su njihove kamere zabeležile otkriće metana.

Instrument na roveru Curiosity izmerio je dva porasta u koncentraciji metana u atmosferi, deset puta veće od uobičajenog nivoa; koncentracija metana opala je u roku od nekoliko  meseci.

Naučnici su izjavili da izvor metana mora biti lociran, ali nemaju podatke o tome šta bi moglo da izaziva njegovo otpuštanje. Metan na Marsu može biti produkt mikroba koji žive ispod površine, ali takođe i geoloških procesa kao što je interakcija minerala sa vodom.

CURIOSITY ROVER AGENCIJE NASA, PRONAŠAO JE OBLIKE ORGANSKOG POREKLA NA MARSU I DISCOVERY KANAL IMA JEDINSTVENI PRISTUP SVAKOM KORAKU.

Zapanjujuće otkriće koje će zauvek promeniti naš pogled na svet: u utorak, Curiosity rover agencije NASA, pronašao je oblike organskog porekla na Marsu, neophodan činilac života.

Kamere Discovery kanala snimale su svaki korak ovog otkrića uz jedinstven pristup – iskustvo svih uspona i padova ekspedicije kroz oči naučnog tima i iz perspective Curiosity rovera. Ono što je na kraju otkriveno, uistinu će promeniti sve.

© Copyright - Discovery Spaceweek